Wat u moet weten
Algemeen
Foto's op onze website
Door fotografie of druk kunnen de kleuren van de producten enigszins afwijken van de werkelijkheid. Bekijk in onze showtuin de materialen fysiek om uw keuze te kunnen maken.
Controle bij aflevering
Voordat u uw producten gaat verwerken vragen wij om voor verwerking de producten ALTIJD te controleren. Producten die eenmaal zijn verwerkt , zijn als zodanig geaccepteerd en kunnen achteraf NOOIT een reden tot klacht zijn.
Betonproducten
Witte kalkuitbloei
Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating. Aan witte uitslag kun je eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen zonder dat het product zelf wordt aangetast. Het enige dat helpt is geduld, want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. Door het kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat langzaam in een stof die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zichzelf dus op. Witte kalkuitbloei wordt zowel door ons als door onze leveranciers niet als klacht geaccepteerd.
Uitzetting betonproducten
Net als hout en ijzer komt ook bij beton een vorm van krimp en uitzetting voor. Zorg bij het bestraten langs muren e.d. voor een kleine uitzettingsvoeg zodat de tegels zich kunnen zetten.
Kleurbehoud van betonproducten
Betonproducten gemaakt op basis van kleurstoffen, verliezen op termijn gedeeltelijk iets van hun originele kleur. Vaak worden ze lichter door de invloed van zonlicht.
Het verwerken van geleverd materiaal
Krijgt u meerdere pakketten tegels of stenen gelijktijdig geleverd, meng deze dan door elkaar. Haal de stenen van boven naar beneden van de pallet, dus niet laag voor laag en pallet voor pallet. Er ontstaat zo een optimaal kleurbeeld ondanks de eventuele geringe kleurverschillen. Wij raden u aan om alle betonproducten in één keer te bestellen, zodat deze uit één partij worden geleverd. Hiermeer voorkomt u kleurverschillen.
Tegels aftrillen
Siertegels mogen nooit afgetrild worden. Kleinere maten (tot 20x30 cm) met een dikte van minimaal 6 cm kunnen wel worden afgetrild.
Sierbestrating reinigen
Gebruik nooit een hogedrukreiniger om uw sierbestrating schoon te spuiten. Hierdoor zal het product alleen maar poreuzer worden waardoor het juist sneller vuil opneemt. Ook zal de 'huid' van de deklaag verwijderd worden, waardoor het aanwezige grind in het beton sneller zichtbaar wordt.
Sierbestrating behandelen
Sierbestrating producten dient u NOOIT met chloor, zoutzuur, strooi- of dooizout en andere bijtende middelen te behandelen. Dit zal ernstige beschadigingen veroorzaken aan de deklaag van het beton.
Houtproducten
Hout is een natuurlijk product met diverse kenmerken, zoals:
- Stevig
- Elastisch
- Isolerend
- Makkelijk te bewerken
- Natuurlijke karakter
Door het natuurlijke karakter van hout en het feit dat het een natuurproduct is willen wij u graag op de volgende zaken wijzen:
- Uitzetten, krimpen en het vormen van scheurtjes
- Hars op het oppervlak
- Merg in de kern van de stam
- Zichtbare noesten en vlammen in het oppervlak
- Ruwe randjes en plekken
- Zoutvorming
- Pinholes (mini boorgaatjes)
- Meeldauw (schimmels)
Uitzetten, krimpen en het vormen van scheurtjes:
Door diverse weersomstanderheden kan hout krimpen en uitzetten, omdat het geen vast volume heeft. Als gevolg van het uitzetten en krimpen kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Op de kwaliteit en sterkte van het hout heeft dit echter geen invloed. Door het krimpen en uitzetten van het hout kunnen er kleine afwijkingen in de maatvoeringen zitten t.o.v. de vermelde maten op de website.
Hars op het oppervlak:
UIt onze houtproducten kan in het eerste jaar na bewerking hars komen. Dit hars wordt hard en bros zodra het aan het oppervlakte verschijnt en is daarna eenvoudig met een schaaf te verwijderen. In sommige gevallen zal het hars spontaan van het hout vallen.
Merg in de kern van de stam:
Het voedingskanaal van 'levend' hout zit in de merg van de boom. De merg zit in de kern van de boom en zal bij sommige houtartikelen zichtbaar zijn. De zichtbare merg wordt ten onrechte wel eens voor houtrot aangezien.
Zichtbare noesten en vlammen in het oppervlak:
Hout heeft een natuurlijke en unieke uitstraling. Noesten en vlammen horen bij deze uitstraling en zijn inherent aan houtproducten.|
Ruwe randjes en plekken:
Ruwe randjes en plekken kunnen zelfs na vakkundig schaven en vrezen aanwezig zijn. Dit heeft te maken met de structuur van het hout.
Zoutvorming:
Soms zult u groenige of gelige plekken op het hout tegenkomen dat vaak voor zoutvorming wordt aangezien. Deze vlekken zullen vanzelf verdwijnen en betreft hars dat door het impregneren deze kleur verkrijgt.
Pinholes (mini boorgaatjes):
Kleine houtetende insecten verzaken kleine boorgaten in het hout. Deze insecten worden voor het verwerken van een stam tot eindproduct gedood. Deze pinholes hebben niets te maken met houtworm en hebben geen invloed op de kwaliteit.
Meeldauw (schimmels):
Ongedroogd hout kan zeer vochtig zijn, dit geldt ook voor geïmpregneerd producten. In de warme seizoenen kunnen er zwart/groene vlekken ontstaan. Dit betreft schimmel (meeldauw). Deze schimmel heeft geen invloed op de kwaliteit of sterkte van het hout en de vlekken zullen vaak zelf weer verdwijnen of zijn vaak simpel te verwijderen.
Ruw hout ofwel (fijn) bezaagd Hout
Op onze websites zult u de woorden geschaafd of (fijn)bezaagd tegenkomen bij diverse houtproducten. (Fijn)bezaagd houdt in dat het niet geschaafd en daardoor ruw is. Dit geeft het hout een robuust karakter en er kunnen splinters in het oppervlak voorkomen. Inherent aan ruw hout zijn lichte afwijkingen in de diktes, het niet helemaal haaks zijn en er kunnen oneffenheden in het oppervlak voorkomen.
Geschaafd hout
Bij geschaafd hout is het hout machinaal glad gemaakt door een schaaf. Dit zorgt ervoor dat het goed te bewerken is, niet splintert en ook voor verven geschikt is. Geschaafd hout betekent niet dat er geen ruwe plekjes in het hout kunnen zitten.